marți, 3 noiembrie 2009

Noul job.

In cele din urma am inceput si eu munca la mareata companie. La multinationala de care ziceam cu vreo doua posturi in urma. La prima vedere, aproape nimic diferit. Asta la prima vedere. Ca dupa, incep sa se vada diferentele intre un srl de doi bani si o firma serioasa. In primul rand... colegii. Multi ! Si toti din firma te saluta de parca ati fi vechi cunostinte. Toata lumea cu zambetul pe buze. Apoi locurile de parcare. Multe! Si destule pentru toata lumea. Inainte de a fi angajat, ti se fac analizele. Pe banii firmei. Inainte de a te apuca de munca ti se face un training. Dar training , nene nu frectie pe picior de lemn de frasin. Ai si dreptul la pauze. Vreo trei in total. Pe care nu poti sa nu le iei. Esti obligat. Sa te recereezi.Pauze in care poti sa mergi sa bei o cafea de la tonomatul de cafele. Tonomat care functioneaza... gratis. Adica nu tre sa bagi moneda ca sa iti curga paharul. E din partea firmei. Apoi, ai frigider. Unde sa iti pui mancarea. Ca opt ore e "multe". Si ca sa nu mananci mancarea rece mai ai la dispozitie si un cuptor cu microunde. Si o sala de mese. Poti sa iti lasi linistit mancarea in frigider ca nu ti-o ia nimeni. Mai primesti si telefon de la firma. Telefon pe care il platesc ei... normal... Si iti mai dau si o caruta de minute. Gratis!
Ai si obligatii... La ora H esti la munca cu calculatorul pornit si gata sa iei startul. La ora H. Nu la ora H si un minut. Sa lasi sala unde ai mancat, curata. Ca nici tie nu-ti place sa gasesti cocina cand mergi sa mananci. La toaleta, idem. Pana la urma nu sunt decat niste reguli care tin de cei 7 ani de acasa si de cum sa te comporti in societate si nu reguli din alea stupide si idioate.
Nu mai departe de vineri, cand eram in training si la un moment dat au dat buzna in sala de curs: Alba ca Zapada, Spiderman, var-su' lu' Dracula, si vreo doua zane. In brate cu doua cosuri cu prajituri. Ca urma Hallowen. Nu ma dau in vant dupa sarbatori din astea importate insa ca si gest a fost frumos...
Cand ai colegi super de gasca, cand toata lumea din firma te saluta, cand cei care te invata ce trebuie sa faci sunt super clari in explicatii si predarea se face interactiv si cand mai iei si niste bani pe chestia asta... ce iti poti dori mai mult?


Suma respectelor, Alydor

14 comentarii:

  1. felicitarile mele. cred ca oricine si-ar dori un asemena job.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Doresc oricui acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi ca si-au mai lasat si altii mancarea prin frigider pe acolo...si dupa aia au trimis mailuri cu "Ii doresc pofta buna colegului care mi-a luat mancarea"

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu imi las mancarea in gentuta... o scot doar cand o pasunez... deci... aucun chance...


    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai tu vad ca te sucesti cum bate vantul... in urma cu cateva zile dadeai cu bata in multinationala la care acum esti angajat, si acum vad ca ii cam ridici in slavi... Cam nasol pentru tine mai ales ca te pretinzi ca esti "vertebrat"

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai nu e chiar asa. Parerea mea despre unii angajati ai companiei si despre cum se ofera anumite servicii nu s-a schimbat.Ca padure fara uscaturi nu este. In postul asta era vorba de o paralela intre cum este intr-un srl si cum este intr-o companie multinationala. Prin faptul ca m-am angajat acolo nu inseamna ca mi-am schimbat parerea despre unele servicii si unii dintre angajati. Nu era vorba de ridicare in slavi sau de o lipsa a coloanei vertebrale. Era vorba de cu totul alte concepte. Sper ca ai inteles ideea....
    Acum facand haz de necaz, pot sa zic ca daca am avut probleme si nu s-au rezolvat m-am angajat ca sa le rezolv singur.Asta pe de o parte. Pe de alta parte cred ca cei de la firma au zis ca decat sa ma aiba impotriva lor mai bine sa ma aiba in ograda lor...

    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  7. Totul pe lume are si un revers al medaliei...
    Si multinationalele au fatete mai putin vazute si mai intunecate(unele dintre ele generate tot de calitatea angajatilor).
    Dar una dintre marile calitati este ca stiu foarte bine sa creeze ECHIPE si sa le stimuleze.
    Si au si ceea ce se numeste respect fata de angajat - nu neaparat datorita culturii corporatiste cat, mai ales ,datorita faptului ca pur si simplu nu isi permit sa trateze necorespunzator o masa relativ mare de oameni carora le cer foarte mult.Dar au invatat sa le si dea!

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte fain, sper sa ramana la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Nero. Nu am zis ca toate din firma sunt lapte si miere. Dar cand stii sa faci din 25 de oameni care nu se cunosc, o echipa bine sudata... inseamna ceva.
    @ Lucian - si eu. Si poate chiar sa se mai imbunatateasca unele lucruri...



    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  10. Cea mai sigură metodă pentru a scăpa cu sanvişul sau cafeaua neatinsă, metodă brevetată:
    1.Pentru sanviş, se pune o etichetă vizibilă, scris cu markerul: Am herpes!
    2. Pentru cafea, se scuipă în ea cu obidă şi de faţă cu toată lumea.
    Dacă nu funcţionează, returnăm banii în 80 de zile :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiu ca pentru cafea mai era o metoda... lipeai un post-it pe cana cu textul "am scuipat in cafea". Problema era ca la intoarcere s-ar putea sa gasesti un alt biletel cu textul "Si noi...!"
    De cafea nu imi fac probleme... este suficienta si oricum in ultimul timp am redus drastic consumul de cafea...



    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi pare bine de tine. Eu lucrez macaragiu si colegii nu ma respecta.
    I-am zis vineri sefului: S-ar putea sa am gripa porcina, ce sa fac. El mi-a raspuns: Sa-mi sugi p**a, ce sa faci! Si a ras.
    Ma simt trist la locul meu de munca. Plus , colegii mei sunt toti alcooli ce-si distrug familii

    RăspundețiȘtergere
  13. Asta era acu 5 ani... de atunci am schimbat firma.

    RăspundețiȘtergere