joi, 12 martie 2009

Alba ca zapada – Analiza pe text

Date : Zi de iarna, regina brodeaza in geam, se inteapa cu acul, isi doreste o fata, si regina moare la nastere.
Analiza: De aici reiese neglijenta in exercitarea functiunii de broditoare si nerespectarea normelor interne de protectie a muncii. Prin nerespectarea lor, se produc accidente si apoi se invoca diferite motive in fata autoritatilor.Neglijenta medicilor este de neiertat! De vina este sistemul sanitar prost organizat si lipsa fondurilor acordate de catre guvern care duc la pierderi iremediabile de vieti omenesti.
Date: Regele se recasatoreste dupa cativa ani si noua sotie isi intreaba zilnic oglinda despre frumusetea ei. Raspunsul oglinzii este invariabil acelasi, pana intr-o zi cand se schimba si reginei ii este comunicat faptul ca locul de “best of za best biutiful” ii apartine lu’ fi-sa vitrega. Regina se hotaraste sa o omoare, il trimite pe padurar, care nu se indura sa o omoare si ii da drumul. Ii duce reginei inima unei caprioare.
Analiza: Regele isi reface viata manat de un egoism profund, nefiind interesat si de soarta copilei lui. Probabil a cunoscut-o pe noua sotie prin rubricile de matrimoniale, sau mirc. La noua regina se observa un puternic sindrom de narcisim, aflat in stare avansata, care netratat la timp duce la tenativa de crima, drept pentru care padurarul este pe post de mercenar sau asasin platit. A se observa ca padurarul face abuz de functie si omoara caprioara care facea parte din fondul Pseudokinegeticos, aceasta fiind ucisa cu bestialitate in perioada de prohibitie.
Date : Alba ca Zapada se refugiaza in casa unor pitici care lucreaza in mina. Acestia o adopta, dar regina afla ca aceasta nu a murit si se hotaraste sa o omoare cu mana ei. Se deghizeaza si apoi incearca sa o omoare cu o cingatoare, un pieptene, si in cele din urma un mar care este ½ otravit.
Analiza: Alba ca zapada intra prin efractie in casa minerilor care sufereau de o forma grava de nanism hipofizar, cauzata de o secretie insuficienta de hormon somatotrop. Mama vitrega si denaturata a fetei este de fapt o persoana travestita cu grave probleme de acomodare si socializare, facand probabil parte si din comunitatea gay/lesbiene. Despre faptul ca Alba ca Zapada locuieste singura in padure cu inca 7 barbati, putem spune ca este o destrabalata, si va las pe dumneavoastra sa va dati seama ce orgii faceau in inime padurii, speriind fauna din jurul casutei, animalele migrand in alte zone folclorice mult mai linistite. Prin purtarea cingatorii made by D&G cumparata din mall, Alba ca Zapada se incadreaza cu succes la categoria „pitzipoanca”. Din nefericire nu detinem informatii/poze daca ea vizita si cluburile de fite gen „Banbu”. Datorita igienei precare pe care o avea, la introducerea prin bagare in par a pieptenului Alba ca Zapada a lesinat instantaneu. Din fericire piticii stateau mai bine cu igiena si au reusit sa o resusciteze fara sa apeleze serviciul de urgenta 112, sau unitatile de descarcerare al SMURD. Tot datorita igienei precare si a faptului ca a mancat fructe made in turcia, nespalate si injectate cu hormoni, Alba ca Zapada s-a inecat si piticii nefiind acasa nu i-au putut acorda primul ajutor.. Acestia au constatat singuri decesul, medicul de familie fiind plecat la bai la Sovata in perioada respectiva. Iar seviciul 911 nu raspundea (nu stiau ca numarul e valabil doar pentru SUA).
Date: Alba ca Zapada este pusa intr-un sicriu de cristal, un tanar print trece prin zona, o vede, cere deschiderea acestuia, Alba ca Zapada revine la viata, si apoi se casatoresc. Mama vitrega a Albei ca Zapada este blestemata de oglinda sa ramana cu un chip had, asa cum ii este inima
Analiza: Inca o data Alba ca Zapada isi demonstreaza calitatile de pitzi, si este ingropata in aceleasi conditii ca si moastele sfintilor, nu avem date concrete daca sicriul a fost sau nu incrustat cu cristale zvarovchi. Printul fiind vanator pasionat si participand la vanatoarea anuala organizata de Tiriac, trece prin zona si vede sicriul. Avand cunostinte avansate de acordare a primului ajutor, curs invatat la absolvirea scolii de soferi, deschide sicriul , fara acordul autoritatilor, si o readuce la viata pe Alba ca Zapada prin aplicarea manevrei Heimlich pe care piticii nu au putut sa o faca datorita inaltimii prea mici. In cele din urma Alba ca Zapada se face fata cuminte, renunta la statutul de pitipoanca si devine sotia lu’ printu, luand in mana fraiele afacerii conduse de acesta. Mama ei, este desfigurata in urma blestemelor si a magiei practicate in secret de catre Mama Flutura. Regele vazand-o asa urata o da afara din castel suspendandu-i si fondurile care ii erau necesare pentru operatiile estetice menite sa o reintinereasca.

Za end!


Suma respectelor, Alydor

9 comentarii:

  1. Tare de tot!
    Chiar mi-a placut exercitiul de imaginatie1
    S-ar preta la o leapsa de astfel de analize pe text...

    RăspundețiȘtergere
  2. S-ar preta... cateodata este bine sa ne mai descretim fruntile, si sa uitam de grijile cotidiene...


    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  3. Alidor mama, bea si tu un vin fiert si iesi cu baietii la o bere, las'o'n Frantz de Blog

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai mai beau si eu cate o bere, un vin... dar nu pot sa beau toata ziua ca nu mi-s betiv de meserie...


    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  5. Alba ca zapada postmoderna! Genial!

    RăspundețiȘtergere
  6. de fapt nu este postmoderna,ea se incadreaza la curentul (nu doidouazeci) contemporano-futurist (rubrica de matrimoniale si mirc-ul) , cu usoare accente de cubism (sicriul de clestar), fiind in antiteza cu un curent avantgardist si iluminism. De remarcat este faptul ca o influeta pozitiva (cam la fel de mare ca si cea a razelor de luna asupra galosilor umpluti cu dulceata) o are si poporanismul (fata de imparat coboara si locuieste cu peizanii) lasand o usoara aroma de romantism (vine printul si o resusciteaza). povestea in cele din urma este doar o poveste clasica, nuantata colorat cu umbre de umanism... oameni suntem...

    RăspundețiȘtergere
  7. de ce o fetita ar vea sa fie prietena cu alba ca zapada?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai stii cum e... de lunga cat de groasa numa' de scurta sa nu fie prea subtire...

    RăspundețiȘtergere