vineri, 7 august 2009

"Ne mor artistii"

Suntem o natie de tampiti. Ipocriti si pupincuristi. Preferam sa plangem artistii straini si nu stim sa ii apreciem pe ai nostri. Cand a murit Michael Jackson toate posturile de televiziune vuiau de parca le-ar fi lasat lor mostenirea. Acum , azi , a incetat din viata una dintre cele mai cunoscute voci ale folkului romanesc, pe numele ei Tatiana Stepa. O artista care doar in ultimii 13 ani a avut peste 1000 (o mie!!!) de concerte, in diferite regiuni ale tarii. O artista, pe care am avut placerea sa o cunosc in 1998, cu ocazia unei comemorari a lui Mihai Viteazu, la mormantul acestuia, pe Campia de la Turda. O artista fara "fite" si fara aere de vedeta. Un om simplu, care stia de unde a plecat si care a fost mereu deschisa, un om cu care am putut discuta de la egal la egal.
Am urmarit si eu stirile sa vad ce si cum se spune despre aceasta artista. La prostteve a fost o stire de 47 de secunde. A fost mai importanta "crima de la timisoara" si "regele boschetarilor" decat stirea cu Tatiana. Probabil nu prezinta atata interes faptul ca ne mor artistii, aia adevarati si nu paparudele aparute peste noapte, artistii de care nu ai auzit nimic in presa de scandal si care au realizat ceva prin munca, nu ca si manelistii si matracucile de "banbu".
Tatiana Stepa, a participat de-a lungul anilor la mai multe festivaluri de muzica folk, ultimul la care a participat a fost "Folk You!" de anul acesta , festival incheiat saptamana trecuta, si festival unde chiar daca era macinata de boala nu a dat semne, si a refuzat sa intrerupa concertul. Poate cea mai cunoscuta piesa este "Copaci fara padure". As mai aminti din piesele artistei si "Galbena gutuie" sau "Cana cu vin". Ca o ironie, poate, ultima piesa inregistrata in studio este "Ne mor artistii'. Piesa care a ramas doar pe jumatate ... Tatiana nu mai este, Tatiana nu o mai poate termina.
Singura televiziune care a prezentat informatii mai complete despre moartea artistei a fost Antena 3. Si ca tot ruleaza o campanie , pot sa spun : "Jos palaria Antena 3!".
Odihneste-te-n Pace Tatiana...

"Deseara sa nu m-astepti
Deseara n-am sa vin
Pentru doua vorbe
Si-o cana cu vin"


Suma respectelor, Alydor

9 comentarii:

  1. Ipocrit este un cuvant care nu-si are rostul in contextul tau. Ipocritul este un om care se vrea altfel decat este. Nu stiu de ce as fi ipocrit daca il plang pe omul care mi-a marcat copilaria sau pe Tatiana Anonimus de care numai taticu a auzit ca a vazut-o in deschidere la Dida Dragan pe stadionul Gloriei Buzau acum vo 35 de ani.

    Hai sa fim seriosi si sa apreciem pana la urma ceea ce ne place, nu ceea ce comenteaza un blogger ca ar trebui sa ne placa. Daca tie iti place inseamna ca nu esti ipocrit, ci eventual un snob amarat.

    Spor la "TatianaStepizat" cititorii ce dau click pe linku-ti de la status.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu vrei sa accepti commentu? Nasol... Inseamna ca educatia de pe vremea cenaclului cu lipsa de libertate de gandire si exprimare a dat roade... Traiasca poeziile Paunesciene! Traiasca lipsa sangelui din instalatie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate pentru generatia Guta-Fernado-Vijelie, Tatiana Stepa este considerata anonima. Orice iubitor de folk a auzit de ea. Cand ziceam de ipocriti ma refeream la faptul ca preferam sa plangem vedetele altora decat sa le promovam pe ale noastre. Cat despre acceptarea comentariilor, precum vezi le-am accepatat pe amandoua. Doar ca unii la ora 22.33 poate au alta ocupatie decat sa stea pe net... Si da. Traiasca poeziile Paunesciene.Poate nu ar fi rau sa le amintesti si pe cele ale lui Eminescu, Minulescu, Stefan Augustin Doinas, si altii. Pana la urma vorba ta... ar trebui sa apreciem ce ne placa si nu ceea ce incearca televiziunile de rahat sa ne bage pe gat, aka : Guta, Sexy Braileanca, Magda Ciumac si mai stiu eu ce patachine si vedete fabricate in urma unui scandal. Daca esti incapabil sa accepti ca sunt si oameni de valoare, oameni care nu se tarasc in scandaluri pentru a deveni cunoscuti, atunci pot sa nu regret daca nu mai intrii pe acest blog. Pana la urma este o tara libera si fiecare are dreptul sa scrie ce vrea pe blogul personal... Cred ca dintre noi doi tu esti cel care duce lipsa de sange in instalatie sau mai bine zis lipsa de cultura muzicala si ceea ce inseamna Folk. Ramai cu manelele si vedetele tale preferate fabricate ad-hoc....

    RăspundețiȘtergere
  4. Manele... Ad-hoc fabricatie de vedete... Folk... =))
    Amice, imi place faptul ca ai atitudine. Sincer, esti de apreciat. Pacat ca o iei in directii proaste. Ciudat ca spui ca nu am cultura muzicala, para-mi-se ca la orice ora din noapte sau din zi am putea vorbi despre Andries si capacitatile lui la chitara electrica, precum si de felul in care poti afla ca manelistul Costi Ionita a infiintat prima formatie de Death-Metal din tara, dar lipsa mea de cultura muzicala se manifesta in directiile "Cenaclului", caci banuiesc ca fiind mult mai tanar de cat tine nu am prins juramantul Soimilor, deci nu m-am bucurat de stadioanele umplute cu forta de tinerii Proletari.
    Bucura-te in continuare de muzica celei ce a fost si nu acuza fara sa stii sau sa studiezi, acuza cand este nevoie de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Esti prost informat... Nu te obliga nimeni sa mergi pe stadioane. Putem vorbi si despre Andries si despre Adrian Berinde (daca cumva ai auzit de el) putem vorbi si despre Johny Raducanu. Nu ma cunosti. Nu stii ce preferinte in materie de muzica am. Nu stii ce cultura muzicala am. Atunci nu fa afirmatii gratuite. Si nu cred ca ai capacitatea de a da lectii unora sau altora in ceea ce priveste directia in care se indreapta. Nu iti place muzica folk? Nici o problema. Dar nu afirma ca Tatiana Stepa era o anonima... Poate nu ar strica sa iti largesti putin orizonturile muzicale si sa incerci sa asculti macar doua trei melodii.

    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite, asta este atitudinea pe care trebuia sa o ai de la inceput. Se pare ca am facut un job well done. Sunt mandru ca ai constatat ca diferentele muzicale sunt un lucru natural, totusi nu sunt mandru ca nu accepti si parerea celuilalt in materie de muzica, sa fie un paradox...?
    Intr-adevar sunt anumite limite pe care trebuie sa le stabilesti, dar poate ca stii asta insa e nevoie sa ti se reaminteasca, muzica nu este numai folk-ul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am sustinut ca muzica este doar folkul. Mai este si rockul si dance si pop si clasica... Nu cred ca e cazul sa te impaunezi cu acel "well done". Ascult muzica poate dinainte de a te fi nascut tu. Diferentele muzicale si diferentele de gusturi in materie de muzica nu se discuta. Doar pentru ca tu nu ai auzit de Tatiana Stepa sau de Adrian Berinde nu inseamna ca sunt anonimi. Nici eu nu am auzit poate de Gogu Marmelada sau Machitza copilu' de platina. Cred ca nu am pierdut nimic daca nu am auzit de astia. Pentru mine "muzica" (si aici m-am exprimat elegant) pe care o "canta" ei, nu inseamna nimic. Nu are un mesaj pe care sa mi-l transmita, nu are melodicitate, nu exprima nimic. Daca am reusit sa te fac sa asculti macar o melodie (fie ea si folk) inseamna ca nu mi-am pierdut vremea degeaba pe blog. Ai mai invatat ceva pe ziua de azi. E un pas inainte. Daca mai sunt cititori pe care macar de curiozitate i-am indemnat sa asculte o melodie folk inseamna ca am realizat ceva...Am reusit sa va largesc orizonturile de gandire. Oricum tine minte o chestie: Daca tu nu ai auzit nu inseamana ca nu exista...

    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere
  8. Muzica nu este numai folk, True. Dar citind comentariile tale, ispaul, n-am vazut O DATA sa spui numele Tatianei Stepa corect. Ceea ce arata o mare nesimtire din partea ta. Parerile sunt libere, parca, nu? Asta ai spus si tu. Nu stiu de cem am impresia ca la tine viata incepe mult dupa 1989. De unde pana unde folkul este comunist? Eu il cant si acum. Si nu sunt comunist. O fi din cauza ca are un mesaj pe care nu-l pricepi? Tatiana Stepa a fost o artista, la fel ca Teo Peter. Poate ti-e cunoscut numele. Ca Michael Jackson, evident, la scara redusa, ca Louis DeFunes (nici el n-a apucat perioada dupa '89 - deci e comunist) si pot continua. Nu agreezei folk, nu-i bai, da, te rog, nu rade de o persoana care nu se poate apara de rautatile tale, pentru ca nu mai e printre noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare ca au fost intelese gresit anumite chestii... Articolul se referea la modul in care a prezentat prostteveu' decesul artistei. Da! am ceva impotriva prostteveului! Pana la urma in tot raul e un bine... Nu a inteles istudor ce si cum trebuia din articol dar a aplecat urechea si s-a cultivat... Macar atat!


    Suma respectelor, Alydor

    RăspundețiȘtergere