De vo cateva zile incoace parca a inebunit lumea. A crescut valoarea francului elvetian de pe la 3.6 lei pana la 4.4 lei. Noi. Cei care au credite in franci au luat-o razna. Pe de o parte ii inteleg. Ca na... ei s-au gandit ca ar fi mai bine sa faca un credit intr-o moneda obscura decat intr-o valuta internationala cum ar fi un euro sau un dolar, plus ca la data semnarii contractului respective francu' asta avea o dobanda mica si o valoare de sub 2 lei. Ce s-a gandit romanu' pai lasa ca le trag eu teapa... Ete ca nu a fost asa, ca francu' asta a crescut ca si cozonacul. Acuma toti aia care si-au facut credite in franci stau si plang si urla in gura mare ca ei nu-s de acord cu cresterea asta. Pai ba nene... soarta. De ce nu ti-ai facut si tu credit in valuta in care iei banu' de la angajator. Ca stii precis ca aia e sigura. Castigi in euro, fa-ti credit in euro. Castigi in lei, fa-ti credit in lei. Simple as that... Valuta are prostul obicei sa creasca sau sa scada. Toti astia cu credite urla in gura mare ca ei vor sa plateasca la rata de schimb de cand au semnat contractul, prin 2007 cand francul era sub 2 lei. No shit Shelock... Si mai ce? Si cam de unde sa se acopere diferenta de curs valutar? Cica sa intervina guvernul. Ca sa ce? Sa acopere diferenta de curs din PIB? Adica diferenta de curs sa fie platita din buget. Adica cum? Tot din banii mei! Tot de pe urma muncii mele. Pai asa nu sunt eu de acord. Ca eu nu muncesc ca sa platesc creditele altora... Ca nu imi convine sa se ia din bugetul de sanatate sau invatamant pentru a plati gafele si prostia altora. Bancile sunt de fapt niste camatari cu acte. Asta se stie. Dar uneori nu ai alta posibilitate.
De ce nu ati facut credit in moneda botswaneza? Ca e mai simplu de calculat. Un leu , aproape doua pulas jumate. Ca asa cica e pluralu de la pula. Si aici ma refer la moneda, nu la prostii. Ca asta si-a pastrat paritatea cat de cat, variatia fiind de cativa bani doar. Pai suna nasol cand vorbesti cu prietenii... Una e sa zici ca ai 50 de franci, alta e sa zici ca ai 500 de pule...pulas, ma scuzati. La cursul actual.
Daca eu ar fi sa imi fac un credit la banca il fac in lei. Ca aia castig. Nu euro, nu franci, nu forinti. Ca sanse sa imi scada salariul, nu sunt. In cel mai rau caz ramane la fel. Dar odata cu vechimea salariul creste. Aia inseamna ca iau mai multi bani. Luand mai multi bani inseamna ca pot sa platesc eventual mai multe rate o data, sau imi raman mai multi bani pentru casa. Sau de cheltuit. Sau de luat jucarii sau alte nebunii pentru pitici.
Asta se intampla cand faci un contract cu banca si iei credit in valuta. Daca creste valuta, atunci creste si rata. Ca tu ca roman amarat esti platit in lei. Banca nu are nici o vina ca valuta aia creste sau scade... Este un risc pe care esti dispus sa ti-l asumi in momentul in care semnezi contractul.
Pe langa asta daca te uiti putin la istoricul cursului valutar al francului se observa o crestere la peste 4 lei undeva prin august 2011. Apoi iar a scazut.
Daca faceati creditul la valoarea de 4 lei si apoi scadea valuta la 2 lei mai cereati sa platiti la rata de schimb de cand ati facut creditul? Nu cred...
Suma respectelor, Alydor